mini meringue taartjes


taartbodem
- 160 gram roomboter
- 225 gram bloem
- 80 gram basterdsuiker
- Snufje zout
- ½ losgeklopt ei
Lemoncurd
- rasp van 2 citroenen
- sap van 2 citroenen
- 50 gram maïzena
- 250 ml water
- 60 gram roomboter
- 130 gram kristalsuiker
- 3 eidooiers
meringue schuim
- 150 gram eiwit
- 55 gram poedersuiker
- 250 gram kristalsuiker
- 65 gram water
Extra
- 8 kleine quichevormen
taartbodem
Kneed van alle ingrediënten voor de taartbodem een soepel deeg. Vet de bakvormpjes in en doe er ook wat bloem op. Bekleed de vormpjes met het zojuist gemaakte deeg.
lemon curd
Doe het citroensap, citroenrasp, de suiker, het water en de maizena samen in een steelpannetje. Zet het vuur zachtjes aan en blijf roeren. na een tijdje wordt het een dikke gele massa. Haal de pan van het vuur en klop de boter er doorheen. Klop dan de eidooiers erdoorheen. Doe de eidooiers er bij terwijl je aan het kloppen ben anders stollen de eidooiers. Verwarm de oven voor op 180 graden. Giet de lemon curd op de bodems, en bak de taartjes in 25 minuten af.
meringue schuim
Klop de eiwitten stijf en voeg de poedersuiker toe. Doe de suiker samen met het water in een steelpannetje en warm op tot een temperatuur van 121 graden (niet roeren). Giet de suikersiroop dan al kloppend bij de stijve eiwitten. Klop dan net zolang totdat het eiwit afgekoeld is. Verdeel het schuim over de taartjes en trek pieken met een vork. Of spuit de taart op met een spuitzak Maak de pieken bruin met een brander, of zet de taartjes nog 5 á 10 minuten in de oven op 180 graden.
(Het overig schuim kan je in toefjes op een bakplaat spuiten een een uur op 110 graden in de oven zetten en dan met een dichte deur net zolang laten uitdrogen totdat ze hard zijn. En dan heb je een paar lekkere snoeperijen er bij)