lemon-meringue cake

07-12-2018

Dit is al mijn derde recept met lemon meringue ik heb ook al cupcakes en een taart gemaakt maar deze is zeker niet minder lekker. Dit is echt een grote taart maar zo super lekker.

Ingrediënten (voor een bakvorm van 20-22 centimeter)

Cake

  • 200 gram bloem 
  • 2 tl bakpoeder
  • snufje zout
  • 170 ml yoghurt
  • 200 gram suiker
  • 3 eieren 
  • 2 tl citroenrasp
  • 1 tl vanille extract
  • 100 ml zonnebloemolie

Siroop

  • 80 ml citroensap
  • 45 gram suiker

Meringue 

  • 200 gram eiwit
  • 75 gram poedersuiker
  • 325 gram kristalsuiker
  • 85 gram water


taartlagen

Mix bloem, bakpoeder en zout in een kom. In een andere kom meng je yoghurt, suiker, eieren, citroenrasp, vanille extract en zonnebloemolie door elkaar. Voeg de inhoud van de twee kommen bij elkaar en spatel tot een beslag. Giet het beslag in een bakblik (20-22 cm) en bak de cake in 20 minuten gaar op 180 graden. Dit recept maak je 2 of 3 keer het ligt er aan hoe hoog je hem wil hebben ik heb voor 3 lagen gekozen. Bak ze achter elkaar af. Niet allemaal tegelijk in één bakblik, maar apart.

Laat de cake na het bakken zo'n 10 minuten in de vorm afkoelen voordat je hem op een rooster stort. Zet het rooster met de taart boven een bakplaat.

siroop

Terwijl de cake afkoelt maak je de siroop. In een steelpan op middelhoog vuur roer je de citroensap en suiker tot de suiker is opgelost. Laat dan nog drie minuten doorkoken. Haal de siroop van het vuur en zet opzij. Als de taart volledig is afgekoeld pak je een prikkertje. Prik in de bovenkant en zijkanten van de taart gaatjes, dit mogen er heel veel zijn. Smeer met een kwastje de cake in met de siroop. Laat de siroop intrekken en herhaal dit dan nog eens bij de andere lagen.

meringue

Klop in een vetvrije kom de eiwitten stijf en spatel de poedersuiker erdoor. Doe de suiker en het water in een steelpannetje, je hoeft niet te roeren. Kook het tot een siroop van 121 graden en giet het al mixend bij de eiwitten. Blijf mixen totdat de eiwitten weer op kamertemperatuur zijn. De kom is dan nog ietsjes warmer.

Opbouwen

Leg een eerste plak cake op een taartplateau (of waar je hem ook op wilt presenteren). Smeer hier de eerste laag schuim op. Dit mag je best rijkelijk doen. leg dan de tweede plak cake op de laag schuim. Smeer ook deze in met een flinke laag schuim voordat je de derde plak cake er op legt. Leg dan de derde plak cake er op en en smeer de zijkant af met het meringue. trek met een vork piekjes zoals je op de foto ziet en maak het mooi bruin met een brander. of zet hem nog 10 minuutjes in de oven op 180 graden. dit hoeft niet perse maar het maakt je taart wel veel mooier.



Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin