Banketbakkersroom gebakjes met fruit

18-05-2019

Dit zijn heerlijke lente gebakjes. Ze zien er precies zo uit als die heerlijke gebakjes in de etalage bij de bakker. Zo makkelijk om te maken en toch zo lekker. Onder het recept staan nog wat tips waardoor het nog beter gaat lukken. Succes!

gebakjes

  • 180 gram boter
  • 150 gram witte basterdsuiker
  • half ei
  • snuf zout
  • rasp van een halve citroen
  • 280 gram bloem
  • 2 tl bakpoeder

Banketbakkersroom

  • 250 ml melk
  • 25 gram custardpoeder
  • 40 gram suiker
  • 4 gram vanillesuiker
  • 1/2 ei
  • 1 vanille stokje


Koekbodems

Meng boter, suiker, ei, zout en citroenrasp door elkaar. Voeg bloem en bakpoeder toe en kneed met de hand of een keukenmachine tot een mooi deeg. Maak een plak van het deeg, verpak deze in keukenfolie en leg hem minstens een uur in de koelkast. Vet ondertussen je taartvormpjes in met boter en bestuif ze met bloem, die van mij zijn 10 centimeter in doorsnede.

Rol het deeg uit op een met bloem bestrooid oppervlak. Leg het deeg over de taartvormpjes heen. Druk het deeg voorzichtig in de hoekjes. Snij met een mesje de randen van de vorm weg. 

Zet de taartvormpjes op een bakplaat en bak ze in 12-15 minuten op 180 graden goudbruin en gaar. Laat ze afkoelen in de vormpjes en stort ze dan op een plaat. Maak ondertussen de banketbakkersroom

Banketbakkersroom 

Klop het ei met de helft van de suiker los in een kom. Voeg hier 75 ml melk en de custardpoeder aan toe. Roer goed dit door. Snijd het vanille stokje in de lengte door de helft en schraap het merg er uit, Doe dit samen met de rest van de melk en de suiker in een steelpannetje en breng het aan de kook. Voeg de kokende melk toe aan de kom met het custard mengsel. Roer goed door met een garde. Giet het mengsel door een zeef terug in de pan en zet deze op het vuur. Blijf met geduld roeren in het begin blijft het een slap mengsel maar daarna gaat het indikken heel snel. Als je er een satéprikker inzet die rechtop blijft staan is het goed. 

Opmaken

Doe de banketbakkersroom in een spuitzak en verdeel over de koekbodems. Versier door de er wat vruchten op te leggen.





Tips
  • Is het deeg te plakkerig is om in te kneden? Voeg dan nog een beetje bloem toe.
  • Kneed niet te lang met de hand door lichaamswarmte van je hand kan de boter smelten en dan krijg je een slap deeg.
  • Heb alleen grote aardbeien voor de versiering? Snijd ze dan in stukjes en leg ze zo neer anders klopt de verhouding met de grote van het gebakje niet meer.
  • Om te versieren kan je met een zeef een heel klein beetje poedersuiker over de vruchtjes stuiven.
  • Bewaar in de koelkast.
  • Als je het langer dan een dag wil bewaren kan je een beetje chocola smelten en over de bodem smeren, laat het hard worden voordat je de banketbakkersroom erin spuit.
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin